Tips omgaan met zoekmachines

Wat is zoekmachine optimalisatie?  

Misschien wel het belangrijkste instrument om uw website te laten vinden door uw klanten is search engine optimization (SEO). SEO staat voor zoekmachine optimalisatie en moet er voor zorgen dat de vindbaarheid van uw website in zoekmachines aanzienlijk verbetert op die zoektermen waarop uw doelgroep zoekt. Die vindbaarheid hangt samen met een groot aantal factoren. In dit artikel geven we u basistips waarmee u zelf uw vindbaarheid kunt vergroten.

 

Tip 1: Weet wat u wilt met uw website

Als uw website wordt gemaakt is het van groot belang dat deze netjes is opgebouwd. Dat wil zeggen dat de Hyper Text Markup Language (HTML) zo schoon mogelijk is. Maar dat weet elke webbouwer ook. HTML moet u zien als een soort taal waarmee webpagina's worden gemaakt. Voor de ondernemer zelf is het van groot belang dat u van te voren weet wat u op uw website wilt zetten en waar uw klanten naar zullen zoeken.

Tip 2: Maak goede paginatitels

Een goede pagina titel is van groot belang. Want de paginatitel laat zowel gebruikers als zoekmachines zien wat het onderwerp van de pagina is. Kies een heldere titel, de inhoud van de titel moet ook de inhoud van de content weergeven. De juiste combinatie van titel en inhoud is sterk bepalend voor uw positie in de zoekresultaten.

Tip 3: Gebruik woorden in uw URL’s  

Sommige websites hebben in het webadres soms een nummer. Bijvoorbeeld www.website.nl/1234.html. Maar voor de vindbaarheid van uw site is het beter woorden te gebruiken. Bijvoorbeeld www.website.nl/vindbaar.html. Zorg wel dat de woorden in de URL overeenkomen met het onderwerp van de tekst op de pagina.

Tip 4: Maak de navigatie overzichtelijk  

Een goede navigatie (waar ben ik op de site en hoe kom ik ergens) op uw website helpt gebruikers snel de inhoud te vinden die ze zoeken. Ook zoekmachines krijgen zo inzicht in de belangrijkste inhoud van uw website.

Tip 5: Description tag Metatags

(verborgen codes die de zoekmachines gebruiken om uw site te indexeren) zijn bedoeld om (niet zichtbare) informatie op te nemen over de inhoud van een website of een webpagina. Voor de meeste zoekmachines zijn er maar twee metatags van belang. De belangrijkste is de description tag (paginabeschrijving). Deze bestaat uit een korte beschrijving van de inhoud van een website. De inhoud van deze tag wordt ook weergegeven in de zoekresultaten van een zoekmachine.   Tip 6: Metadata trefwoorden   Probeer zoveel mogelijk woorden te gebruiken die ook in de tekst van de website voorkomen. Dit kan beter te lang zijn dan te kort.

Tip 7: Gebruik goede ankerteksten voor uw links

Een ankertekst (de tekst in een link) verwijst naar een andere pagina. Deze tekst wordt tussen de ankertags ‘<a href=”…”>’ en ‘</a>’ geplaatst. Deze tekst vertelt gebruikers en zoekmachines over de pagina waarnaar u verwijst. Links kunnen verwijzen naar een pagina binnen uw site of naar een pagina op een andere site. Kies voor een ankertekst altijd een korte, beschrijvende tekst.

Tip 8: Verhoog uw doorklikscore  

Google waardeert sites met een hoge Click Through Rate (CTR). Dat betekent dat hoe meer uw bezoekers doorklikken naar andere pagina’s binnen uw site, hoe hoger uw site wordt gewaardeerd. Daarentegen waardeert de zoekmachine sites lager als gebruikers deze snel weer verlaten. Dan valt de site de bezoeker blijkbaar tegen, redeneert de zoekmachine.

Tip 9: Trek veel en vaste bezoekers  

Hoe meer bezoekers uw site trekt, hoe hoger de plaatsing. Google kiest voor populaire sites om de bezoekende klant het beste te bieden. En als uw bezoekers regelmatig terug komen, is dat nog beter voor uw waardering.

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden om uw site goed te laten vinden. Graag vertellen wij u hier meer over.