wo. jul 24th, 2024

Platforms zoals facebook, Instagram, twitter en TikTok bieden ons de mogelijkheid om verbonden te blijven met vrienden en familie, nieuws en entertainments. Ook op professioneel vlak wordt social media veel gebruikt. Echter heeft het sociale media ook een keerzijde en kan het degelijk invloed hebben op de mentale gezondheid. In deze blog gaan we dieper in op de aspecten van mentale gezondheid.

Positieve invloeden van social media

Social media kunnen op verschillende manieren positieve invloed hebben op onze gezondheid. Zo biedt het sociale binding en helpt het tegen eenzaamheid. Zo kunnen mensen contact leggen of steun vinden. Ook kan het een bron van inspiratie of motivatie geven. Dit kan gaan op bijvoorbeeld het gebied van sporten, maar ook met tips of ervaringen die gedeeld worden. Daarnaast wordt het ook door bedrijven gebruikt en kan het helpen voor verrijking van je bedrijf. Ben je gevestigd in Groningen? Zo doen bedrijven aan social media marketing in Groningen om hun doelgroep beter aan te spreken en creëren ze pakkende content om vervolgens te plaatsen op bijvoorbeeld social media groningen

Negatieve invloeden van social media

Helaas heeft social media ook een negatieve kant. Een van de grootste effecten is dat men zich gaat vergelijken met anderen. Op social media kunnen beelden weergeven worden die ook niet realistisch zijn waar wel op ingespeeld wordt. Hierdoor kan onzekerheid en soms ook depressie zich door ontwikkelen. Je ziet vaak alleen het hoogtepunt van het leven van anderen en dat kan leiden tot een vertekenend beeld. Ook heeft social media een verslavende aard. Het constant verlangen naar likes, reacties en bevestiging kan leiden tot een cyclus van afhankelijkheid en impulsiviteit. Tenslotte kan er ook cyberpesten ontstaan wat een ernstige impact heeft op emoties en de mentale gezondheid. Vooral bij jongeren komt dit vaak voor. Negatieve opmerkingen, trollen en pesten via social media kan leiden tot psychologische klachten zoals angst, depressie of nog erger suïcidale gedachten.

Tips voor een gezonde social media balans

Het is nu duidelijk dat er voordelen als nadelen bestaan bij het gebruiken van social media. Hier zijn nog enkele tips om een gezonde balans te vinden

  • Beperk je tijd op sociale media. Stel voor jezelf tijden op waarin je social media mag gebruiken, of stel bijvoorbeeld een schermtijd in.
  • Wees bewust van je reacties. Let op hoe je je voelt tijdens en na het gebruik van social media. Als je merkt dat het negatief begint te worden neem dan even pauze ervan.
  • Praat erover. Als je je overweldigend voelt door social media is dit goed om te bespreken met vrienden of familie of een therapeut. Het delen van je ervaringen of emoties kan opluchting geven en nieuwe perspectieven bieden.

 Social media, goed of slecht?

Social media kunnen zowel positieve als negatieve invloeden op onze mentale gezondheid uitoefenen. Door bewust te zijn van hoe je het gebruikt en daarbij de nodige stappen onderneemt om een gezonde balans te behouden kan je genieten van de voordelen zonder dat het een negatief effect heeft. Het is belangrijk om social media als hulpmiddel te zien, maar ook om je grenzen te kennen en te bewaken.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *